fbpx
Vlaams Parlement

Vlaams Parlement zet licht op groen voor oprichting Vlaams Mensenrechteninstituut

Het Vlaams Parlement heeft het decreet tot de oprichting van het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) goedgekeurd. Vanaf maart volgend jaar zullen slachtoffers van mensenrechtenschendingen of discriminatie bij het nieuw instituut terecht kunnen. Hiermee zetten we een belangrijke stap in de strijd tegen discriminatie en racisme in Vlaanderen. Het VMRI krijgt een breed mandaat tot bescherming van alle mensenrechten binnen de Vlaamse bevoegdheden. 

Het VMRI zal in de eerste plaats inzetten op bemiddeling om conflicten op te lossen en baseerde zich hiervoor op succesvolle buitenlandse voorbeelden, waaronder Nederland. Bemiddeling is laagdrempelig en kan conflictsituaties snel tot een oplossing brengen. Wanneer bemiddeling niet tot een oplossing leidt, zal een geschillenkamer zich buigen over een oordeel.

Vlaams parlementslid Katrien Partyka (cd&v) gelooft sterk in de aanpak van het VMRI en is van mening dat Vlaanderen hiermee een belangrijke stap zet tegen discriminatie en racisme: “Het is meer dan ooit belangrijk de mensenrechten in onze samenleving te bewaken en om alle mogelijke vormen van discriminatie efficiënt te bestrijden. De oprichting van het VMRI moet het mogelijk maken om dat in de toekomst volop te doen en te blijven doen. Op een laagdrempelige en voor iedereen toegankelijke manier.”

Je houd misschien ook van...