fbpx
Tienen

Werken Grote Markt afgerond

In de zomer van 2020 ging de langverwachte heraanleg van de Grote Markt in Tienen van start. Dit project is één van de pijlers van het beleidsplan ‘Tienen transformeert’ dat van het marktplein een groene, toegankelijke en levendige ontmoetingsplaats moest maken.

Nu, zo’n anderhalf jaar later zijn de werken afgerond en het resultaat mag er zijn. Beleven en genieten staan centraal in de ruime omgeving rond de markt met gezellige horeca, aangenaam vertoeven in het groen, een waterfontein en ruimte voor markten en evenementen. De nieuwe Grote Markt is in de eerste plaats een toegankelijke, verkeersluwe plek met gezaagde kasseien. De parking blijft behouden en voor fietsers zijn er (beveiligde) fietsenstallingen met oplaadpunten. Daarnaast installeerden we ook een openbaar toegankelijk en zelfreinigend toilet. Rondom de kerk vinden we een grote kerktuin plaats voor enkele kunstwerken.

Enkele leuke weetjes:

  • 86 bomen en 148 struiken transformeren onze Grote Markt naar een groene plek.
  • Om volop te genieten van de vernieuwde Grote Markt plaatsen we 42 zitbanken en in de Kerktuin is maar liefst 52 lopende meter zitgelegenheid.
  • In totaal legde onze werkmannen maar liefst 500.000 kasseien aan op onze Grote Markt. Zo’n 6120m² of 272.000 gekapte kasseien en 7175m² of 228.000 aan gezaagde kasseien.
  • In de Kerktuin ontdek je zo’n 8 kunstwerken waaronder de drie dames van de fontein, de Gouden Madam en het coronamonument.
  • Fietsers zetten hun fiets weg in één van de 6 fietsbeugels met achter de kerk ook een overdekte fietsenstalling met twee elektrische laadpalen en een fietspomp.
  • Er zijn 64 parkeerplaatsen op de Grote Markt waarvan 2 voor taxi’s. 5 parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor mindervaliden.

Je houd misschien ook van...