fbpx
Tienen

Op weg naar zacht water

De Watergroep onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor de inplanting van een nieuw waterproductiecentrum in Tienen. Het wateronthardingsproject houdt een clustering in van drie waterwinningen waarbij het ruwe water behandeld en onthard wordt. Dit blijkt uit een antwoord van minister van Omgeving Zuhal Demir, op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid en burgemeester van Tienen, Kartrien Partyka.

De waterbevoorrading in Tienen gebeurt momenteel door drie waterproductiecentra in Overlaar – Tienen, Menebeek-Kumtich en Hélécine. Ter vervanging van deze centra, komt er een nieuw centraal geclusterd waterproductiecentrum (WPC) in Tienen. De waterwinningen op de drie sites in Overlaar, Menebeek en Hélécine blijven behouden. Het ruwe water van deze winningen zal in het nieuwe WPC behandeld en extra onthard worden.

Katrien Partyka, burgemeester van Tienen, is tevreden met het nieuws: “Regio Tienen heeft een zeer hoge waterhardheidsgraad van gemiddeld 48°F, ver boven het Belgisch gemiddelde van 30°F. Dit veroorzaakt heel wat schade aan leidingen en toestellen waardoor inwoners genoodzaakt zijn om te investeren in een persoonlijke waterontharder of ontkalkingsproducten. Ik ben dan ook blij dat Vlaanderen werkt maakt van een onthardingsproject in Tienen.”

De Watergroep voorziet voor het project een voorlopig budget van 21,5 miljoen euro voor de aankoop van het terrein, de bouw en uitrusting van het waterproductiecentrum en de aanleg van nieuwe leidingen om het harde water in het waterproductiecentrum te krijgen en het behandelde zachte water naar de inwoners te verpompen.

De Watergroep onderzoekt een mogelijke locatie en plant voorlopig de start van de werken in 2024.  

Je houd misschien ook van...