fbpx
Tienen

Heraanleg Grote Markt

In de zomer van 2020 gingen de lang verwachte werken voor de heraanleg van de Grote Markt in Tienen van start. Dit project is één van de pijlers van het beleidsplan ‘Tienen transformeert’ dat van het marktplein een groene, toegankelijke en levendige ontmoetingsplaats zal maken. In een eerste fase wordt er gewerkt op de Kalkmarkt.

Aan het nieuwe ontwerp voor de Grote Markt ging heel wat overleg vooraf. Tijdens een participatietraject en verschillende werkgroepen werden alle betrokken partijen geconsulteerd. Het resulteerde in een ontwerpplan dat een mooi evenwicht tussen de verschillende noden en functionaliteiten bewaart.

De nieuwe Grote Markt wordt in de eerste plaats een toegankelijke, verkeersluwe plek. De parking blijft behouden, de toegangswegen naar het plein krijgen fietsenstallingen. De verschillende pleintjes waarin de Grote markt opgedeeld zal worden, zullen een mooi geheel vormen waar ook evenementen kunnen plaatsvinden. Rondom de kerk wordt een grote kerktuin aangelegd waarin kunstwerken een plaats krijgen.

Diagonaal over de Grote Markt komt er een doorsteek van de Leuvensestraat naar de Nieuwstraat in Portugese graniet. Voor de terrassen en de aangrenzende voetgangerszone wordt gebruikgemaakt van gezaagde kasseien, toegankelijk voor minder mobiele mensen. De horecazaken krijgen uniforme terrassen die afgebakend worden met een groenzone. Op de  Schapenmarkt voor de circusschool wordt een waterpartij voorzien.

Je houd misschien ook van...