De Koning Boudewijnstichting voert al jaren een onderzoek uit bij zevenhonderd verenigingen over hun financiële, de Barometer van de verenigingen. Vorig jaar deed ze voor de eerste keer ook een bevraging rond de energietransitie. Die cijfers zijn toch wel onrustwekkend. 50 procent van de verenigingen geeft aan de renovatieverplichtingen onhaalbaar te achten. Een kleine 50 procent zegt ook niet op de hoogte te zijn van maatregelen die hen daarbij kunnen ondersteunen. 75 procent zegt niet op de hoogte te zijn van de ecologische voetafdruk die hun vereniging heeft. Dat is weliswaar omgekeerd evenredig met het belang dat ze daaraan hechten. Als daarnaar wordt gevraagd, dan geeft een kleine 90 procent aan het heel belangrijk te vinden om ecologisch te kunnen werken.
De renovatieverplichting voor verenigingen zorgt ook voor een druk. Uiteraard is het belangrijk dat ook die gebouwen energiezuinig kunnen zijn en bijdragen aan een beter klimaat, maar we weten ook dat verenigingen onder druk staan, dat vrijwilligers onder druk staan, dat vooral hun lokalen onder druk staan door de terechte steeds bijkomende regelgeving op allerlei vlakken: qua veiligheid, juridisch, maar ook op het vlak van energie.
De minister zegt in haar beleidsnota dat ze de renovatie van niet-residentiële gebouwen van kleinschalige non-profitorganisaties zoals jeugd- en sportverenigingen, wilt blijven ondersteunen via Mijn VerbouwPremie, Mijn VerbouwLening. Daarnaast wil ze de VerbouwBegeleiding uitbreiden tot de verenigingen en stuurt ze aan op een EPC-labelpremie (energieprestatiecertificaat) naar analogie met de EPC-labelpremie voor residentiële gebouwen.
Lees en bekijk hier mijn vraag om uitleg en het antwoord van de minister Depaetere, bevoegd voor wonen.
Lees en bekijk hier mijn vraag om uitleg en het antwoord van de minister Gennez, bevoegd voor cultuur.