fbpx
Vlaams Parlement

1 op 5 huurwoningen niet in orde met rookmelder

Dat 20%  van de huurwoningen niet in orde is, is een onderschatting omdat er heel weinig controle is. Op de private woningen die eigendom zijn, is er helemaal geen controle. Met als gevolg dat er helemaal geen cijfers beschikbaar zijn.

Sinds de energiecrisis verwarmen meer mensen met houtkachels of pelletkachels en deze verhogen het risico op brand of co-vergiftiging. Naast de slachtoffers die er kunnen vallen, is de materiële schade ook dikwijls groot. (Ook aan derden, bijvoorbeeld rijwoning).

Jammer genoeg zijn de oorzaken van woningbranden of co-vergiftiging nog altijd niet gekend. De Vlaamse overheid moet dringend werk maken van de aangekondigde centrale databank, zodat we precies weten door welke feiten er slachtoffers en/of schade veroorzaakt wordt. Op deze wijze kan er gerichter aan preventie worden gedaan.

Momenteel zijn rookmelders op de markt waarvan de batterij zo’n 10 jaar meegaat en 15 euro kosten, dat is een kleine som die een wereld van verschil kan maken.

PERSBERICHT

In Vlaanderen zijn sinds 1 januari 2020 rookmelders verplicht in elke woning. Uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Partyka (cd&v) opvroeg blijkt dat 1 op 5 huurwoningen niet in orde is. Voor appartementen, studio’s en kamers is dit 12 procent. Via bijkomende sensibilisering en informatiecampagnes wil Partyka dat cijfer naar beneden krijgen. “Een rookmelder kan levens redden. Dat besef moet er zijn, of het nu om een huurwoning of om een eigen woning gaat”, stelt Partyka.

In Vlaanderen zijn vanaf 1 januari 2020 rookmelders verplicht in elke woning. Huurwoningen, appartementen, of privéwoningen, ze hebben allemaal rookmelders nodig. In Vlaanderen ben je ook verplicht om minstens 1 rookmelder per verdieping hebben. In de studentenkamers moet er in de kamer zelf minstens een rookmelder zijn.

Uit nieuwe cijfers die Vlaams parlementslid voor cd&v Katrien Partyka opvroeg blijken nog steeds heel wat huurwoningen niet in orde te zijn met hun brandalarm. Van de 28.681 gecontroleerde huurwoningen waren er maar liefst 5.573 woningen, of 19 procent, niet in orde (voor het jaar 2023). Voor de huurgelegenheden in een groter geheel (appartementen, studio’s of kamers) waren dat er 4.883 op 40.926 of 12 procent.

Inzetten op sensibilisering

“Een brandalarm kan levens redden. Elk jaar vallen er nog te veel slachtoffers in woningbranden”, stelt Partyka. In Vlaanderen vielen vorig jaar 39 dodelijke slachtoffers, in Brussel 5 en in Wallonië 31. Het parlementslid beklemtoont dat bijkomende communicatie en sensibiliseringsacties absoluut nodig zijn. “Het is onbegonnen werk om elke (huur)woning te gaan controleren. Door meer sense of urgency te creëren en te wijzen op het belang van zo een rookmelder die alarm slaat in geval van woningbrand, kunnen we enorme stappen vooruit zetten. Sensibilisering naar wooneigenaars om gecombineerde melders (rookmelder en CO2-melders) te plaatsen. Maar evengoed sensibilisering van wie een eigen woning heeft. Een rookmelders -en bij uitbreiding een CO2-melder plaatsen is voor elke Vlaming potentieel levensreddend.”

Centrale database

In de vorige legislatuur werd beslist dat vanaf 1 januari 2025 een centrale database van het Netwerk Brandweer alle interventies van de brandweer op Vlaams niveau zou monitoren. Het doel is om zo mee inzicht te verwerven in de interventies, de oorzaken voor interventies en het aantal slachtoffers. “Een belangrijke bron van informatie om in de toekomst bepaalde incidenten te vermijden of er sneller op te kunnen reageren”, aldus Partyka. Maar uit de informatie die Partyka opvroeg blijkt nu dat de voorziene startdatum van deze centrale database niet gehaald werd en er is nog geen duidelijkheid over de start ervan. “Jammer genoeg is de opstart van de centrale database uitgesteld. Met deze informatie zullen we in de toekomst meer gericht initiatieven kunnen nemen en vooral meer gericht kunnen sensibiliseren.”

Je houdt misschien ook van...